Prezentare Generala

Asociația Europeană a Drepturilor Omului şi Protecției Sociale funcţionează ca serviciu public specializat de interes Naţional cu personalitate juridică, înfiinţată prin Hotărârea judecătorească nr. 59/26.04.2013, avand CIF: 31694468

Apărarea și promovarea drepturilor omului

Drepturile Omului Toate drepturile pe care le avem în lume și în Europa, și care spun oamenilor că indiferent unde s-au născut, ce vârstă au, unde au crescut, care este istoria familiei lor, și ce fac în prezent, sunt egali, protejați și că trebuie tratați la fel.
Dreptul Tău Facilități și reguli care ajută să fii egal cu cei de lângă tine si obligă pe toată lumea să te trateze bine, cu respect, să te asculte și să țină cont de dorințele și părerile tale.
Discriminare Ceilalți te exclud, demnitatea ta nu este respectată, și se fac diferențe.
 Șanse egale Oamenii sunt diferiți, dar este important ca fiecare să aibă aceleași șanse pentru a se bucura de viață.
  Democrație Vocea ta este auzită și contează, poți vota, poți decide, poți discuta, poți participa în casă, în comunitate și în viața țării tale.
  Declarația Universală a Drepturilor Omului
    1. Dreptul la viață. Orice om se naște egal, fără discriminare. La naștere îți primești și drepturile. Sunt foarte puține momente în care statul poate lua viața cuiva.
  2. Dreptul la sănătate. Și tu ai dreptul să te bucuri de cea mai bună stare de sănătate și acces la servicii gratuite sau la prețuri accesibile. Serviciile de sănătate se asigură de stat și ai dreptul să îți dai acordul pentru orice situație și tratament medical.
   3. Dreptul la educație. Trebuie să ai aceeași șansă ca toți ceilalți să mergi la școală, să înveți o meserie, sau să mergi la facultate pentru a învăța lucrurile noi pe care le dorești, să descoperi ce îți place, să fii mulțumit cu ceea ce faci, să participi la activități interesante, și să crești frumos ca om.
  4. Dreptul la muncă. Ai dreptul să cauți un loc de muncă întrun mediu de lucru prietenos, deschis, şi accesibil nevoilor tale care să te plătească corespunzător pregătirii și muncii depuse. Oamenii nu te pot forța să lucrezi gratis sau să faci o muncă la care nu te pricepi sau nu poți să o faci din cauza dizabilității tale.
   Ai dreptul la protecție împotriva jignirilor la locul de muncă sau abuzurilor de orice fel. Atunci când faci bine munca ta, ai dreptul să fii promovat și să îți crească salariul. Nu accepta să fii tratat ca un sclav și cere ajutorul de câte ori ai nevoie la locul de muncă dacă nu te simți tratat în mod egal cu ceilalți, sau dacă ești forțat să faci lucruri împotriva voinței tale.
  5. Dreptul de a spune ce gândești și de a fi informat. Ai dreptul să ai idei și să-ți spui cuvântul, chiar dacă altor persoane nu le plac părerile tale. Ai dreptul să citești cărți, ziare și să ai acces la informațiile publice de orice fel. Spune ceea ce dorești, citește și ascultă ceea ce îți place, respectă-i pe ceilalți. Ești liber să crezi în ce vrei. Aceste convingeri pot face parte din religia ta, din istoria familiei tale, din trecutul tău. Crede în ideile pe care le consideri corecte. Și dacă vrei să mergi la biserică, la templu sau la moschee, nimeni nu te poate opri. Dacă nu vrei să mergi, este dreptul tău. Alți oameni nu ar trebui să-ți spună ce să faci, ce să crezi sau ce să vorbești.
   6. Dreptul la libertate și siguranță. Și tu ai dreptul să te bucuri de libertate în condiții de siguranță în fiecare zi. Nu este corect ca familia sau personalul de îngrijire să te încuie în camera ta, chiar dacă sunt supărați pe felul în care te-ai comportat. Orice lipsire de libertate se face în condițiile legii. Dizabilitatea nu poate fi un motiv pentru a fi lipsit de libertate.
  te-ai comportat. Orice lipsire de libertate se face în condițiile legii. Dizabilitatea nu poate fi un motiv pentru a fi lipsit de libertate. Nu îți poți pierde libertatea decât dacă faci ceva care este pedepsit de lege. Nimeni nu poate spune că ești vinovat de o faptă ilegală decât dacă se dovedește acest lucru în justiție. 7. Dreptul egal în fața legii. Părerea ta și a celorlalți trebuie ascultată. Toate părerile contează dacă se dovedesc adevărate. Poți cere să fii ajutat atunci când vrei să îți spui părerea. Ai dreptul să te aperi, să obții ajutor juridic și să ți se explice orice acuzație adusă împotriva ta. Ai dreptul legal de a deține sau de a moșteni proprietăți, de a-ți gestiona propriile venituri și de a avea acces la împrumuturi bancare.
   Nimeni nu are dreptul să-ți ia banii sau lucrurile personale, chiar dacă simte că ai făcut ceva greșit. Banii și obiectele tale îți aparțin. Dacă ai nevoie de ajutor, ești liber să ceri ajutorul unei persoane în care tu ai încredere. Ai dreptul să te bucuri de lucrurile pe care le deții.
  8. Dreptul la viață independentă și integrare în comunitate. Poți trăi în comunitate, cu șanse egale cu ale celorlalți. Poți participa la viața comunității în care alegi să trăiești. Este dreptul tău să îți alegi unde și cu cine să locuiești.
    9. Dreptul la viaţa culturală, activităţi recreative, timp liber şi sport. Poți să te bucuri de participarea la programe de televiziune, teatru, film și alte activități pe care le dorești cum ar fi vizite la muzee, excursii, activități în natură, sport și competiții sportive. 10. Dreptul la standarde de viață și protecție socială. Dreptul la o viață mai bună este un drept al tuturor oamenilor. Și tu ai dreptul să fii ajutat să ai tot ce este necesar pentru viață: hrană, îmbrăcăminte, locuință, apă potabilă, aparate (dispozitive) pentru a se deplasa. Asigurarea de către stat a acestor necesități se numește protecție socială. Este dreptul tău de a fi protejat de sărăcie. Nimeni nu ar trebui să te trateze diferit pentru că ești femeie sau bărbat, tânăr sau bătrân, cu sau fără dizabilități, musulman, evreu sau creștin. Ai dreptul să fii tratat corect, ca toți ceilalți. 11. Dreptul la libertatea de mișcare și cetățenia. A avea libertate de mișcare înseamnă ca persoana să poată intra sau ieși liber din țara sa sau din altă țară. Dizabilitatea nu poate fi un obstacol ca o persoană să obțină cetățenia țării în care s-a născut sau a altei țări.
  Tu ești cetățean român și ai dreptul să călătorești în țară și peste hotare. Ai drepul să-ți faci certificat de naştere, buletin şi paşaport şi să le folosești oriunde ai nevoie.
  12. Dreptul la protecție împotriva relelor tratamente. La fel ca toată lumea, nu trebuie să fi supus torturii şi niciunui fel de pedeapsă sau de tratament crud, inuman ori degradant. Nu trebuie să accepți participarea la experimente medicale, exploatarea, violența sau abuzul. Ai dreptul să trăiești într-un mediu prietenos, care te ajută să fii sănătos şi care ţine cont de necesităţile tale.
   13. Dreptul la viaţă personală. Viața personală a oricărui om este protejată de lege. Viață personală înseamnă tot ce ţine de familia, casa, scrisorile, telefonul sau sănătatea unei persoane. Este dreptul tău să trăiești în siguranță acasă și să ai timp pentru tine. Familia, îngrijitorii sau alte persoane din viața ta nu ar trebui să îți citească scrisorile, să asculte apelurile telefonice, sau să aibă acces la informațiile medicale decât dacă legea spune că au voie și trebuie să o facă. 14. Dreptul la abilitare și reabilitare. Ai dreptul la sprijin pentru ca să te dezvolți și să te bucuri de viața pe care o dorești.
  Este dreptul tău să primești sprijinul de care ai nevoie atunci ori de câte ori ceri ajutor. Participarea ta în orice activitate se face numai pe baza acordului tău. Profesioniștii din viața ta sunt sprijiniți și învățați să lucreze cu tine.
   15. Dreptul la cămin și familie. Ai dreptul să te căsătorești și să întemeiezi o familie. Legea spune cum și la ce vârstă se poate întâmpla acest lucru. Ai dreptul să decizi dacă vrei copii sau nu și numărul lor. Poți solicita ajutor statului pentru creșterea lor în familie sau în alternative de tip familial. 16. Dreptul de participare la viața politică și publică. A participa la viața politică a țării înseamnă să poți vota și să poți fi votat. Ai dreptul la vot! Poți vota cu cine dorești. Nimeni nu are dreptul să îți spună cu cine să votezi. Poți face acest lucru în privat și să nu spui nimănui cu cine ai votat. Ai dreptul să te întâlnești cu alte persoane și de a protesta într-un mod pașnic. Ai dreptul de a te afilia la organizații, și de a forma organizații ale persoanelor cu dizabilități .