Mihai Căldăraru Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială România din cadrul A.E.D.O.P.S. a fost primit la sediul Primăriei Municipiului București
februarie 14, 2022
156
0
0
Mihai Căldăraru Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială România din cadrul A.E.D.O.P.S. a fost primit la sediul Primăriei Municipiului București unde sa întâlnit cu Viceprimarul General al Municipiului București Horia TOMESCU, doamna Cosmina Simiean Director General al Direcției Generale de Asistență Socială București din subordinea Primărie Municipiului București. Unde sa discutat despre tinerii care au părăsit instituțiile statului, cât și persoane evacuate fără adăpost și persoane vârstnice.
Iarna și pandemia cresc distanța dintre
nevoile persoanelor fără adăpost și
serviciile oferite de municipalitate!
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.
Raportul a fost punct de plecare pentru o întâlnire online cu autoritățile, organizată astăzi, de Direcția Generală de Asistență Socială România. La întâlnire au participat reprezentanți ai tuturor direcțiilor de asistență socială din Municipiul București, viceprimarii a două Sectoare și câteva organizații care lucrează cu persoane fără adăpost.
Discuția cu autoritățile a fost dedicată soluțiilor urgente ce trebuie luate pentru protejarea persoanelor care trăiesc pe stradă, în contextul unei ierni ce se anunță dificilă, mai ales în condițiile epidemiologice actuale.
Concluziile întâlnirii dintre reprezentanții societății civile și autorități:
Nevoia de a crește capacitatea de găzduire pe timp de iarnă este evidentă.
Totuși, în acest moment, conform discuțiilor, doar Primăria Sector 6 și Primăria Municipiului București iau în calcul identificarea unor soluții pentru creșterea capacității adăposturilor, în acord cu regulile impuse de pandemie. Soluțiile identificate sunt de extindere a capacității adăpostului, pentru Sectorul 6, respectiv identificarea unor noi spații de cazare de către Direcția de Asistență Socială a Municipiului București.
Unele dintre sectoare menționează că nu văd altă soluție pentru extinderea capacității existente altfel decât prin supra-aglomerarea adăposturilor actuale.
Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Simiean, a prezentat situația persoanelor fără adăpost cazate la Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți Sf. Ioan” în noaptea dintre 25 spre 26 octombrie, cifre care subliniază nevoia de dezvoltare a acestor capacități la nivelul Sectoarelor:
“Suntem foarte departe de a spune că nouă ne ajung locurile pe care le avem în adăpost. Adăpostul din sectorul 3 este închis, adăpostul Văratec (sau celălalt) este închis. Noi la ora asta avem deschise două adăposturi – Pallady, pe care noi nu avem luxul de a-l închide și de a-l desplojnița cum aveți toți ceilalți (n. toate celelalte adăposturi). La Pallady au fost aseară 146 de persoane și la Filaret, adăpostul de femei au fost 29. Sectorul 1 – o persoană, Sectorul 2 – 4 la Palady, 3 la Filateret, Sectorul 3 – 52 la Pallady și 10 la Filaret, Sectorul 4 – 13 la Pallady și 3 la Filaret, Sectorul 5 – 22 la Pallady și 4 la Filaret, Sectorul 6 – 6 la Pallady și 1 la Filaret.
Aceasta este situația de aseară, plus serviciile de zi care sunt sufocate. Evident că și în această iarnă o să închiriem niște facilități, nu hoteluri. Primăria Capitalei va interveni și în această iarnă și suntem în procedură de a căuta o locație de cazare pe care să o putem gestiona cu resursele pe care le avem.”
Printre concluzii este și nevoia de creștere a calității serviciilor din adăposturile de noapte din București. Multe persoane evită cazarea în adăposturile municipalității din cauza condițiilor de cazare.
“Am fost o singură dată la Pallady (n. Adăpostul Sf. Ioan) și acolo este o zonă minată. Acolo sunt păduchi, boli și tot ceea ce nu-i convine niciunui om. Dacă nu ai un adăpost asigurat este foarte greu să reziști pe stradă, mai ales că vin și alții și te iau din somn, așa, te iau la bătaie. Cu bâte, cu răngi, cu ce au. Poate aveți grijă și de noi, că și noi facem parte tot din țara asta.“ – extras din intervenția pe care a avut-o astăzi la întâlnire unul dintre clienții Asociației Europene a Drepturilor Omului și Protecției Sociale.
Dincolo de găzduire, în condiții de iarnă rămân necesare serviciile în stradă și cele pentru persoane sau familii care se adăpostesc în spații improvizate sau clădiri abandonate.
A reieșit de asemenea nevoia de coordonare între Direcțiile de Asistență Socială de la nivelul Sectoarelor și cea de la nivelul Municipiului București, asta în condițiile în care lipsa de comunicare între instituții poate conduce la falsa senzație că există locuri suficiente în adăposturile de noapte din București.
Mihai Căldăraru Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială România din cadrul A.E.D.O.P.S. A declarat că, întâlnirile vor continua pe parcursul acestui an.
Add Comment